Skip to main content

Το Internet στα χρόνια του Κορωναϊού


Αρθρογραφία: Αντώνης Παυλίδης
Δημοσιεύθηκε: 23 Μαρτίου 2020

Βιώνοντας μια νέα και δυσάρεστη πραγματικότητα, το σημερινό άρθρο δεν θα περιλαμβάνει συμβουλές ή θέματα σχετικά με την κατασκευή ιστοσελίδων, ή ηλεκτρονικών καταστημάτων, αλλά την σημασία του internet και τις παγίδες του σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Η τεχνολογία είναι ταυτόχρονα ευχή και κατάρα σήμερα, καθώς η αστραπιαία μετάδοση της πληροφορίας μπορεί να είναι ευεργετική όταν ανταλλάσονται νέα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα, σχετικά με την καταπολέμηση του ιού εν προκειμένω, μπορεί όμως να είναι και καταστροφική όταν μεταδίδονται fake news, κοινώς λειτουργεί ως εργαλείο παραπληροφόρησης.

Το να αναφέρω επιγραμματικά τα καλά της αμεσότητας στην επικοινωνία είναι σχετικά περιττό. Φανταστείτε όμως σε έναν κόσμο χωρίς internet, ή χωρίς τηλέφωνο πόσο δύσκολη θα ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών στην ιατρική κοινότητα. Με ταχυδρομείο ή τηλέγραφο θα αυξανόταν ο χρόνος επικοινωνίας ή θα μειωνόταν το μέγεθος της πληροφορίας αντίστοιχα. Το ότι σήμερα μια ανακάλυψη για παράδειγμα στην Σουηδία ταξιδεύει σε λίγα μόνο λεπτά σε εκατοντάδες ή χιλιάδες προορισμούς σε όλο τον κόσμο, μπορεί να είναι σωτήριο σε περιόδους πανδημίας όπως σήμερα. Και αυτά ως αναφορά στη χρήση της τεχνολογίας για σκοπούς επικοινωνίας. Τα εκατομμύρια υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο που προσφέρουν οι σύγχρονοι επεξεργαστές στους υπερυπολογιστές, μπορούν να δώσουν ταχύτερα σωστές απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα.

Στο κομμάτι εκτός επιστήμης, στην καθημερινότητα του ανθρώπου, η τεχνολογία μπορεί να μας εξυπηρετήσει, αφενός στο να λειτουργούμε απομακρυσμένα σε πολλές περιπτώσεις, όπως online αγορά υλικών αγαθών, και σε περιπτώσεις καραντίνας να βοηθήσουν σε μια πιο ζωντανή επικοινωνία όπως βίντεο κλήσεων.

Ταυτόχρονα στον επαγγελματικό τομέα, αρκετοί τομείς επιχειρήσεων μπορούν να λειτουργήσουν το ίδιο αποτελεσματικά απομακρυσμένα, από την ασφάλεια του σπιτιού, χωρίς να υπάρχει επαφή με τους πελάτες, και άλλοι τομείς έχουν τη δυνατότητα να στραφούν και να αναπτυχθούν στο κομμάτι του e commerce.

Προφανώς το Internet, δεν αποτελεί πανάκεια για τις συνέπειες μιας πανδημίας, μπορεί όμως να προσφέρει τεράστια βοήθεια στην αντιμετώπισή της.

Τα παραπάνω ήταν μια αναφορά σε κάποια, ίσως τα πιο προφανή από τα καλά της τεχνολογίας και της εξέλιξής της σε πρωτοφανείς καταστάσεις σαν τη σημερινή. Στον αντίποδα αυτών όμως υπάρχει και η αρνητική πλευρά, αυτή που θα δημιουργήσει προβλήματα.

Το ίσως μεγαλύτερο ελάττωμα στο διαδίκτυο, είναι ότι ξαφνικά αποκτά βήμα ο οποιοσδήποτε για να πει την άποψή του, όσο σχετικός ή άσχετος μπορεί να είναι πάνω στο αντικέιμενο για το οποίο εκφέρει γνώμη. Ξαφνικά σήμερα διαβάζουμε βαρύγδουπες απόψεις σχετικά με τον κορωναϊό, από τυχαίους ανθρώπους, που άκουσαν κάτι, διάβασαν κάτι, και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις επί του θέματος, επαναδιατύπωσαν αυτό που λάθος κατάλαβαν και το έγραψαν δημόσια. Αυτή τη δημοσίευση τώρα, θα την διαβάσουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι χωρίς κριτική σκέψη θα την δεχτούν και θα την διαδόσουν. Αν αυτό γίνει σε εκθετικό βαθμό, όπως ακριβώς λειτουργεί και ένας ιός, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια κοινωνία.

Είναι πολύ βασικό σήμερα να φιλτράρουμε την πληροφορία, λόγω της ευκολίας, του ρυθμού και την ταχύτητα της μετάδοσής της.

Μην δίνετε βαρύτητα σε ειδήσεις που θα βρείτε σε ιστοσελίδες με ονόματα όπως denprokeitainatopistepseis.gr ή apokleietai.gr. Αν διαβάσετε κάτι που θα σας φανεί πολύ καλό, ή πολύ κακό, ή υπερβολικό, κάντε τον έλεγχό σας. Δείτε ποιος υπογράφει το άρθρο, και ψάξτε αν αυτό που διαβάσατε μόλις αναφέρεται και σε άλλες ιστοσελίδες, πιο έγκριτες. Προσέξτε τα click baits, πολλές ιστοσελίδες γράφουν αναληθή ή ημιαληθή άρθρα προκειμένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους και άρα τα έσοδά τους από διαφημίσεις.

Εν κατακλείδι, όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στο internet, και στην τεχνολογία της επικοινωνίας μπορεί να λειτουργήσει και από τις δύο πλευρές. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε συνετή χρήση αυτής της τεχνολογίας και να την χρησιμοποιήσουμε ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό, ειδικά αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Μένουμε σπίτι, προστατεύουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά ταυτόχρονα και όλους τους άλλους.

Μείνετε ασφαλείς. Η ανθρωπότητα θα κερδίσει.

Newsletter

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα μας;
Κάντε εγγραφή παρακάτω.
Στέλνουμε 1 μήνυμα κάθε Δευτέρα!
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα σας. Δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και μισούμε το spam. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην πολιτική απορρήτου μας