Skip to main content

Γιατί δεν μπορείς να φτιάξεις μια ιστοσελίδα σε 5’;


Αρθρογραφία: Αντώνης Παυλίδης
Δημοσιεύθηκε: 30 Μαρτίου 2020

Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο είναι μια online διαφήμιση που μου εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα, σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα, και έχει ως τίτλο Φτιάξε την ιστοσελίδα μόνος σου σε 5 λεπτά.

Ναι, έτσι ακριβώς το λέει. Και όχι, δεν το δοκίμασα πριν το κρίνω, αλλά ξέρω ότι δεν είναι εφικτό να γίνει μια ιστοσελίδα σε 5 λεπτά. Ούτε σε 5 ώρες. Προφανώς αυτό είναι το δόλωμα προκειμένου να παρασύρουν έναν ενδιαφερόμενο σε κάτι που τελικά θα καταλήξει ένα τεράστιο μπέρδεμα, όπως είναι όλες οι φθηνές και γρήγορές λύσεις. Και η πιθανή ζημιά μπορεί να είναι μεγαλύτερη από απλά μια κακή παρουσία στο internet.

Αυτό που θα σας απαντήσει κάποιος με εμπειρία και προϋπηρεσία στο αντικείμενο σχεδιασμού και κατασκευής ιστοσελίδας, είναι ότι για μια σωστή δουλειά απαιτείται αρκετός χρόνος, αρκετές μέρες. Πόσω δε μάλλον για κάποιον ο οποίος δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με το αντικείμενο.

Θα εξηγήσω παρακάτω γιατί μια τέτοια λύση είναι λάθος και παραπλανητική.

Δεν φτάνουν τα 5 λεπτά. Ούτε τα 15. Όσο κατασταλαγμένος και να είναι κάποιος στο τι θέλει, ο σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας απαιτεί την ύπαρξη ενός concept. Ακόμα και ένα τυπικό μενού ιστοσελίδας χρειάζεται μια λογική σειρά που να βοηθάει το χρήστη να πλοηγείται μεταξύ των ενοτήτων εύκολα. Μόνο η σκελετική δομή της ιστοσελίδας, ή αλλιώς το sitemap είναι το πρώτο στάδιο πριν την κατασκευή μιας ιστοσελίδας, και η σύνταξή του προϋποθέτει τουλάχιστον κάποιο χρόνο για σκέψη – brainstorming. Και αυτό πολύ πριν να ξεκινήσει το στάδιο της υλοποίησης της ιστοσελίδας.

Περιεχόμενο. Μια πολύ πονεμένη ιστορία, κυρίως γιατί η αξία του είναι αρκετά υποτιμημένη. Το έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου, πως ένα καλογραμμένο κείμενο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Και είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι και αυτό μια μορφή τέχνης αντίστοιχη με το σχεδιασμό της ιστοσελίδας. Μπορεί να ξέρουμε πως να πουλήσουμε με τον προφορικό λόγο τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας, αλλά το να το μεταφέρουμε σε γραπτό λόγο χρειάζεται μελέτη και αρκετό χρόνο. Ένα ελκυστικά γραμμένο κείμενο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, θα τον κρατήσει για περισσότερο χρόνο στην ιστοσελίδα και θα αυξήσει το ρυθμό μετατροπής (conversion rate).

Σχεδιασμός. Η επιλογή των χρωμάτων, των γραμματοσειρών, των φωτογραφιών ή άλλων πολυμέσων, δεν είναι ζαριά. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν η υπάρχουσα ταυτότητα, και να εξασφαλίζεται η συνοχή μεταξύ της ψηφιακής, της έντυπης προβολής και της φυσικής παρουσίας.

Οι παραπάνω αναφορές εστιάζουν στα βασικά σημεία της κατασκευής μιας ιστοσελίδας, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αξιολογούνται ως μη σημαντικές. Και σε καμία περίπτωση όπως είναι κατανοητό δεν γίνεται να παραχθούν σωστά σε περιορισμένο χρόνο.

Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί παρά να προσφέρει έναν πολύ βασικό τυποποιημένο σχεδιασμό, γεμάτο λάθη και bugs. Φαινομενικά μπορεί να φαίνεται μια φθηνή λύση, αλλά το τελικό κόστος είναι πολύ ακριβό αν σε αυτό συμπεριληφθεί μια κακή εικόνα προς τα έξω.

Newsletter

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα μας;
Κάντε εγγραφή παρακάτω.
Στέλνουμε 1 μήνυμα κάθε Δευτέρα!
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα σας. Δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και μισούμε το spam. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην πολιτική απορρήτου μας