Web Design Tips & Tricks Part 1


Αρθρογραφία: Αντώνης Παυλίδης
Δημοσιεύθηκε: 16 Ιουλίου 2013
  • Blog
  • Web Design Tips & Tricks Part 1

Όπως σε κάθε τομέα, έτσι και σε αυτόν του web design, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για την αποτελεσματικότητα των έργων κατά την κατασκευή μιας ιστοσελίδας.

Πριν ξεκινήσω να απαριθμώ τους κανόνες αυτούς, θα εξηγήσω ποια είναι η αποτελεσματικότητα ενός webproject.

Κάθε ιστοσελίδα που βρίσκεται στο διαδίκτυο έχει έναν ξεχωριστό σκοπό. Κάποιες ιστοσελίδες εξυπηρετούν σκοπούς ενημέρωσης, άλλες σκοπούς διαφήμισης, κάποιες για να εξυπηρετήσουν μια κοινότητα για την ανταλλαγή απόψεων, και η λίστα δεν τελειώνει. Πίσω από τους διαφορετικούς σκοπούς που κάθε ιστοσελίδα καλείται να εξυπηρετήσει, υπάρχει ένας στόχος κοινός, που είναι και ο πιο σημαντικός από όλους. Ο στόχος αυτός είναι να ικανοποιηθεί ο επισκέπτης της ιστοσελίδας, να παραμείνει σε αυτήν για αρκετό χρόνο, να επιστρέψει πάλι, και τελικά να την εμπιστευθεί και να μετατραπεί σε πελάτη.

Πού πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας κατά την διαδικασία της κατασκευή μιας ιστοσελίδας, ώστε να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο;

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχει, και τι πρέπει να αποφεύγει κανείς όταν σχεδιάζει μια ιστοσελίδα, τόσο από την πλευρά του επαγγελματία ή ερασιτέχνη web designer, όσο και από την πλευρά του ενδιαφερόμενου πελάτη.

Ξεκάθαρο Περιεχόμενο.

Ο επισκέπτης μιας ιστοσελίδας φτάνει μέσα από κάποια αναζήτηση για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, είτε μέσα από κάποιο link από σελίδα αντίστοιχου ενδιαφέροντος, είτε από κάποια σύσταση. Σε κάθε περίπτωση φτάνοντας σε μια σελίδα θέλει να βρει γρήγορα ένα λόγο για να παραμείνει στην σελίδα. Πρέπει λοιπόν η πρώτη επαφή με την ιστοσελίδα να του δίνει τις απαντήσεις που χρειάζεται. «Τι προσφέρει αυτή η ιστοσελίδα;», «Τι μπορώ να βρώ εδώ;», «Σε τι μου είναι χρήσιμη;». Όταν αυτές οι ερωτήσεις απαντώνται άμεσα με την σωστή ιεράρχηση της πληροφορίας και κυρίως με τα ξεκάθαρα και κατανοητά μηνύματα στην αρχική σελίδα, τότε έχει γίνει ένα σωστό πρώτο βήμα για την επιτυχία της ιστοσελίδας μας. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι σαφές, όχι μόνο στην αρχική σελίδα, αλλά και σε όλο το site.

Συνοχή

Tα μέρη που απαρτίζουν μια ιστοσελίδα όπως για παράδειγμα τα γραφικά, οι φωτογραφίες, οι γραμματοσειρές στις επικεφαλίδες και στα κείμενα της σελίδας, τα χρώματά τους, όπως και τα κύρια χρώματα της σελίδας θα πρέπει να βρίσκονται σε συμφωνία. Μια ιστοσελίδα που κρατάει σε αρμονία όλες της τις ενότητες γίνεται πολύ εύκολα αποδεκτή από τον επισκέπτη, καθώς δημιουργεί δίκαια μια αίσθηση τάξης και οργάνωσης, βασική προϋπόθεση για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επισκεπτών. Κατά το στάδιο της κατασκευής της ιστοσελίδας, αυτό το επίπεδο συνοχής πραγματοποιείται μέσα από τον σωστό και τον λεπτομερή σχεδιασμό.

Φιλικό Μενού Περιήγησης

Ακούγεται φυσιολογική η επιτακτική ανάγκη ενός ξεκάθαρου μενού περιήγησης, όμως πολλές φορές η λανθασμένη κατάτμηση της πληροφορίας, οδηγεί σε ένα λαβύρινθο που εξαντλεί τον επισκέπτη. Και δεν είναι μόνο ο παραπάνω λόγος που κάνει ένα μενού να είναι μη φιλικό. Πολλές φορές η διάθεση για κάτι ¨διαφορετικό¨ οδηγεί σε μενού που εντυπωσιάζουν οπτικά, θυσιάζοντας την λειτουργικότητα και την ταχύτητα. Ο ρόλος του μενού περιήγησης σε μια σελίδα είναι να βοηθάει τους επισκέπτες να κατευθύνονται εύκολα και γρήγορα στην πληροφορία που τους ενδιαφέρει, να τους υποδεικνύει που βρίσκονται στην σελίδα, και να τους παρέχει ένα σημείο αναφοράς όταν η σελίδα αποτελείται από ενότητες και υποενότητες.

Newsletter

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα μας;
Κάντε εγγραφή παρακάτω.
Στέλνουμε 1 μήνυμα κάθε Δευτέρα!
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα σας. Δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και μισούμε το spam. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην πολιτική απορρήτου μας

Υπηρεσίες Σχεδιασμού & Κατασκευής Ιστοσελίδων, Φιλοξενίας Ιστοσελίδων & Υπηρεσιών Προεκτύπωσης
© 2007 - Dazzlink | All Rights Reserved
Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά οποιουδήποτε κειμένου ή στοιχείου που περιέχεται στον παρόντα ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.